Ajánlom őket

http://dosszie.blog.hu/

Néma Papagáj

"Ami visszavetheti az embert a fejlődésben, az a hazugság" (Csernus)

Friss topikok

  • sünibaba: Jihii, poszt! :-) A tánc nekem is sok önismeretet adott. Pl. régen azt gondoltam magamról, hogy én... (2014.04.27. 06:55) Come dance with me
  • Szótlan Papagáj: @sünibaba: Nagyon hasonlóan látjuk ezt (is :-)). (2014.01.30. 20:36) Női elnyomás?
  • jorick1977: @Szótlan Papagáj: Az egyik legfontosabb dolog, megtanulni a megfelelő pillanatban a megfelelő erőv... (2013.11.09. 05:49) Még hangosabban
  • Szótlan Papagáj: @sünibaba: Nagyon szurkolok nektek, hogy összejöjjön a baba :-) (2013.10.27. 13:59) Menstruálok, tehát nő vagyok
  • jorick1977: @Szótlan Papagáj: Furcsa volt olvasni az írásodat. Tervek a pszichológiával, aztán a tanárképző, v... (2013.09.28. 07:29) A pszichológia értelmetlen?

...mert a szavak nem jók?

2013.12.30. 12:06 Szótlan Papagáj

Női elnyomás?

Címkék: média vélemény női fiú-lány

Nemrég láttam egy riportot a Naplóban, ahol azt mondták, egy felmérés szerint az EU-n belül Magyarországon a legrosszabb a nők helyzete, már ami az egyenlő bánásmódot illeti (teljes riport itt: http://tv2.hu/musoraink/naplo/140112_tragikus_a_nok_helyzete_magyarorszagon.html).

A riportban egyébként még a szórakozóhelyeken szedett belépődíjakról is szó esik: ti. hogy sok helyen nem kell a nőknek fizetni belépőjegyet, míg a férfiaknak igen. Az ügyet elindító srác szerint ezzel azt sugallják, hogy a nő a termék, a pasi meg értelemszerűen a fogyasztó, aki fizetett a szolgáltatásért (erről még többet itt: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/miert-nem-szopatom-a-lanyokat-a-fizetos-bulival-87576). Értem én, hogy miért mondja Teczár Szilárd azt amit mond. Azonban halkan megjegyzem: én soha, egyetlen ingyen belépős buliban sem éreztem magam kiszolgáltatottnak, vagy akár terméknek. És soha nem is éreztették velem a férfiak. Vagy ha történt is ilyen, az egy sima házibuliba is megtörténhetett. Ez nem a belépődíjtól függ, hanem az embertől, vagyis, hogy ki mennyire kurvoid alkat, és ki mennyire tahó paraszt. Mindemellett, sajnálom szegény srácot, amiért a korlátolt agyúak neki támadtak, mert valóban fontos témát vetett fel.

A videóban a Magyar Nők Szövetségének elnöke azt mondja, Magyarország egy nagyon patriarchális társadalmi modellre lett berendezkedve. Ez roppant hangzatos ugyan, de én úgy gondolom, a miénk valójában egy rejtett matriarchális társadalom. Bár a parlamentben nem elégséges uniós szinten nézve a nők létszáma, de, hogy egyébként legtöbbször a családban a nő a főnök, és ők mozgatják hátulról a szálakat, az tuti. Cherchez la femme! És egyébként hozzánk képest, nem sokkal több nő jut vezető pozícióba külföldön sem.

Magyarországon élő, külföldi férfi ismerőseimtől gyakorta elhangzik, hogy nem kis idő kell nekik, míg hozzászoknak, ahhoz, hogy itt bizony a lányok diktálnak - mind családi, mind párkapcsolati szinten. Ez Nyugat-Európában nagyon nem így van. Nem mondanám, hogy ott a férfi a főnök, hanem inkább azt, hogy ki-ki megy a saját feje után. Volt egy angol, jó ötvenes kollégám, aki rendszeresen kihagyta a feleség családjának éves összejöveteleit, mert nem bírta az egyik rokont, így nem utazott el a nejével és a gyerekeivel vidékre, hanem inkább otthon maradt két napra. Hát nálunk ez szinte elképzelhetetlen lenne. Hogy a férfi úgy dönt, hogy ő márpedig nem megy el a családi buliba, a gyerek óvodai előadására stb.? Ne viccelj! A család, az család.

Egyenlő nemi szerepek. Szépen hangzik, de nem biztos, hogy én a munka, és a háztartás vezetése mellett még kocsit is szeretnék szerelni, meg karbantartani a házat/lakást, ügyeket intézni stb. - mert a férfiak ugyanúgy dolgoznak a családért, a munka mellett. Úgyhogy azzal jönni, hogy de a nők a gyereknevelés mellett még ezer más feladatot is ellátnak, elég bicskanyitogatónak hangozhat férfi szempontból. Merthogy egy valamire való férfi ugyanannyit "dolgozik" pluszban.

Korántsem mondom azt, hogy a nőnek halomra kell szülnie a kölyköket, és háztartást vezetni, mert ez a dolga - ahogy azt egy elmés képviselő megjegyezte nemrégiben. De azt hiszem, hogy a nőknek Magyarországon nagyon jól dolguk van, például a két évi gyes/gyeddel. Franciaországban például még szinte be sem gyógyultak a varratok, 3 hónap után mehetsz vissza dolgozni. Választhatod persze, hogy nem mész, de akkor háztartásbeli leszel, és a férjed fog eltartani, ami elég kiszolgáltatott érzés - nesze neked egyenlő bánásmód. Persze tudom, sokan visszavágynak a munkába már fél- egy év után (és szerintem én is így leszek ezzel): annál jobb, a munkahelyed örül, hogy nem kellett két évig nélkülözni téged. Egyébként ismerek olyan anyukát is, aki 10 hónap múlva ment vissza dolgozni (nem azért mert muszáj volt, hanem mert akarta), és utólag nagyon nagy lelkiismeret-furdalása volt, hogy "elhagyta"a a gyerekét - így a másodikkal már másfél évet volt otthon. Amiben viszont még tény, hogy fejlődni kéne: kisgyerekes anyukák részmunkaidős állása. A multik szerencsére már egyre többször lehetővé teszik ezt, de kis magyar vállalkozásoknak nem igazán van rá lehetősége. És ebben tényleg le vagyunk maradva nyugat-európai társainkhoz képest (ott viszont fele ennyi időt sem töltenek a gyerekkel...haha).

Szóval egyenlő bánásmód: nem akarok demagógnak tűnni, de én azt hiszem, a legegészségesebb, ha tiszteletben tartjuk egymás nemi szerepeit, és persze azt is, hogy különbözőek vagyunk. Mindenesetre nem tartom szerencsésnek összemosni a nemi határokat.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr915717206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jorick1977 · http://bekasto.blog.hu 2014.01.06. 19:44:31

Nagyon örülök, hogy újra írtál. Már kezdtem aggódni ;). Nem lehet, hogy teljesen el kellene feledni ezeket a határokat vagy korlátokat?
Valaki mondta, hogy az emancipáció addig tart, amíg nem egy dög nehéz bútort kell az emeletre vinni. :D
Persze... De sokszor teljesen felesleges megkötéseket jelentenek ezek a szerepek. Ami nem teljesen "nemspecifikus", mint a szülés pl., azt miért ne lehetne elmosni? :)
Mosogassunk! :D

Szótlan Papagáj · http://nemapapagaj.blog.hu 2014.01.10. 21:40:33

@jorick1977: Nem tűntem el, csak nem nagyon volt olyan téma, amit érdemesnek tartottam volna nyilvánosság elé tárni :-)

Elmosni a határokat? Azokat, amelyek korlátot okoznak: igen. De teljesen elmosni bármilyen különbséget, ami nő és férfi között van: elveszne az élet sója :-). Ha magasabb szintről nézem, akkor úgy gondolom, nem véletlenül kaptuk azt a szerepet a sorstól, amiben vagyunk.

sünibaba · http://dosszie.blog.hu 2014.01.27. 21:16:57

Én nem tartom szerencsésnek a határok összemosását. Persze, kérdés akkor, hogy pontosan hol húzódnak ezek a határok? Megállják-e még a helyüket a hagyományos nemi szerepek? Mitől férfi a férfi? Mitől nő a nő? Van-e ezeknek a kategóriáknak önmagukban értelmük, vagy csak egymás viszonylatában? Vajon a sok-sok éve belénk égett nemi szerepet átírhatja-e néhány röpke évtizednyi modernitás?Én inkább arra hajlanék, hogy nem. Biztosan még véletlenül sem tudok (:
Én ebben a kérdésben eléggé konzervatív vagyok - legalábbis ami saját magamat illeti. Részemről mindenki azt csinál, ami neki jó. Nekem úgy jó, ha úgy lehetek nő, hogy az én dolgom elsősorban a háztartásvezetés, főzés, az otthon megteremtése, (és majd) gyermeknevelés. Persze, van állásom (és nemsokára olyan munkám is, amit valóban szeretni fogok), de a fókusz nekem az otthonteremtésen van. A férjem pedig inkább foglalkozik az anyagi teremtéssel, karrierrel, szakmai önmegvalósítással stb.
És maximálisan egyetértek, hogy jó dolgunk van a 2 éves otthon maradási lehetőséggel. 3 hónap után vissza a munkába, brr. Nem gondolom, hogy ez a kisgyermek pszichéjének jót tesz.
süti beállítások módosítása