Ajánlom őket

http://dosszie.blog.hu/

Néma Papagáj

"Ami visszavetheti az embert a fejlődésben, az a hazugság" (Csernus)

Friss topikok

  • sünibaba: Jihii, poszt! :-) A tánc nekem is sok önismeretet adott. Pl. régen azt gondoltam magamról, hogy én... (2014.04.27. 06:55) Come dance with me
  • Szótlan Papagáj: @sünibaba: Nagyon hasonlóan látjuk ezt (is :-)). (2014.01.30. 20:36) Női elnyomás?
  • jorick1977: @Szótlan Papagáj: Az egyik legfontosabb dolog, megtanulni a megfelelő pillanatban a megfelelő erőv... (2013.11.09. 05:49) Még hangosabban
  • Szótlan Papagáj: @sünibaba: Nagyon szurkolok nektek, hogy összejöjjön a baba :-) (2013.10.27. 13:59) Menstruálok, tehát nő vagyok
  • jorick1977: @Szótlan Papagáj: Furcsa volt olvasni az írásodat. Tervek a pszichológiával, aztán a tanárképző, v... (2013.09.28. 07:29) A pszichológia értelmetlen?

...mert a szavak nem jók?

2013.06.30. 15:43 Szótlan Papagáj

Megéri-e buddhának lenni?

Címkék: vélemény irodalom vallás spiritualitás filozófálgatás

Nemrégiben olvastam el Deepak Chopra Buddha c. könyvét (ajánlom buddhistáknak, keresztényeknek, muzulmánoknak, izrealitáknak, ateistáknak, szkeptikusoknak, és mindenkinek aki szereti :-)). Buddha életéről szól, regényes formában. Nem akar megtéríteni, nem akar semmiféle spirituális útra terelni, és nem is akarja eljátszani a hozzáértő teológus történészt. Csak leírja - gondolom némi elképzelt elemekkel dúsítva -, hogy mi vezetett Sziddhárta (későbbi Buddha) megvilágosodásáig.

Szép és érdekes történet. Gondolatébresztő is, persze. Az mindenképpen az, hogy a végső megvilágosodás maga a semmiben - vagyis tértől és időtől független - való létezés volt Buddha számára. Melynek konklúziója számomra: gürizhetünk mi a Földön, az utolsó élet ciklusunk végeztével, amikor kijutunk a szamszárából, valójában a semmibe merülünk.

https://www.deepakchopra.com/video/view/231/ask_deepak__why_did_buddha_get_enlightened_under_the_tree

Ennél azonban még inkább elgondolkodtatott az a tény, hogy Sziddhárta a megvilágosodás útján elindulva se szó se beszéd, elhagyta a családját (feleségét és kisbabáját), akik aggódással teli éveket töltöttek nélküle. Persze később visszatért hozzájuk, de jó pár évig azt hitték már nem is él. Szóval: Sziddhárta elhagyta otthonát-családját, hogy megértse a lét valódi értelmét, hogy megvilágosodjék, hogy kilépjen a fizikai, csalóka világból, vagyis hogy ego-mentes legyen. Na de, ez valahol nem egy fajtája az önzőségnek? Kétségek között hagyni szeretetteidet, hogy te megvilágosodhass. Persze, értem én: ha mindenki buddha lenne, nem aggódna senki semmiért és senkiért. Hiszen az aggódás is egoból fakad.

Egyébként, ahogy ezeket a sorokat leírom, beugrik Erőss Zsolt. Sosem voltam hegymászó-fan, de mégis megrendített a története, halála. Nem azért mert sajnálom őt; hiszen tudta mit tesz, hova megy. Hanem talán az rendített meg, mekkora haragot gerjesztett ez a magyar társadalomban. Sokan a nyálukat verték, hogy micsoda önző dög ez az Erőss Zsolt, aki bolond hóbortja miatt elhagyta most már végképp a családját. Mi az, hogy az ember az életét kockáztatva elmegy hegyet mászni, nem törődve a gyerekeivel, akik apa nélkül nőnek majd fel.

Nos, tulajdonképpen Erőss Zsolt is egyfajta buddha volt talán. A nagy szitkozódás közepette, valaki az FB-n megjegyezte egy ismerős indulatos megjegyzésére reagálva: "Mit tudhatja a szúnyog, miért akar repülni a sas". És igaza van: mindannyiunk hátán ott van a szárny, de csak kevesen használják ki az igazi lehetőségét a repülésnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemapapagaj.blog.hu/api/trackback/id/tr895384625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása